Vierde Karakoram Expeditie Shaksgamvallei 1935

      Reacties uitgeschakeld voor Vierde Karakoram Expeditie Shaksgamvallei 1935
Kamp nabij de Kyagargletsjer

Kamp nabij de Kyagargletsjer

In 1935 ondernamen Philip en Jenny Visser voor de vierde keer een expeditie naar de Karakoram. Rudolf Wyss, de Zwitserse berggids en geoloog vergezelde het echtpaar Visser.
De cartografen Khan Sahib en Muhammed Akram van de Survey of India gingen mee voor het uitmeten van het landschap en het intekenen van de landkaarten. De heer Peter trad op als karavaanleider. Oguldan en Paulus fungeerden als persoonlijke bedienden van het echtpaar Visser.

Zittend vlnr bediende - Oguldan - Visser - Jenny Visser - Paulus - bediende Staand Muhammed Akram - Peter - Khan Sahib - Wyss - kok

Zittend vlnr bediende – Oguldan – Visser – Jenny Visser – Paulus – bediende
Staand Muhammed Akram – Peter – Khan Sahib – Wyss – kok

Deze expeditie vertrok vanuit het India, het land waar Philips en Jenny Visser toen woonden en werkten. In 1931 na zijn derde expeditie, werd Visser benoemd tot consul-generaal op het Nederlandse consulaat in Calcutta nu Kolkata in het toenmalige Brits-Indië.

Doorwaden van een bergstroom bij het Despangplateau

Doorwaden van een bergstroom bij het Despangplateau

Deze vierde expeditie had twee ambitieuze doelstellingen.
Eerst wilde Visser nog een deel van de Saser Muztagh in kaart brengen. In 1922 deden ze het zuidwestelijke deel onder de Saser La en in 1929-1930 het zuidoostelijke deel. Nu wilden ze het zuidelijk deel van dit berggebied in kaart brengen.

Kamp bij de Singyegletsjer

Kamp bij de Singyegletsjer

Hierna ging de expeditie de Shaksgamvallei verkennen. De Shaksgamvallei is een gebied van 5.180 km² in Kasjmir. De vallei is ongeveer zeventig kilometer lang. Het gebied staat sinds 1947 onder het bestuur van China. Tijdens Vissers expeditie was de vallei omstreden gebied tussen de Britten en de Chinezen. Door de moeilijke bereikbaarheid en het ontbreken van inwoners was dit anno 1935 geen belangrijk geopolitiek twistpunt.

Shaksgamvallei 1935

Shaksgamvallei 1935

De Shaksgamvallei bestaat uit het brede dal van de gelijknamige rivier en ligt zeer hoog, grote delen boven de 5.000 meter. Van begin juli tot midden augustus is het dal zeer lastig begaanbaar, de Shaksgamrivier is dan moeilijk over te steken, omdat de rivier in die periode bijna permanent buiten haar oevers treedt.

Terugweg over de Kyagargletsjer

Terugweg over de Kyagargletsjer

In 1926 leidde Mason een expeditie om de Shaksgamvallei te verkennen. Helaas stuitte hij hoog in de vallei op een enorme gletsjer die vanuit een zuidelijk zijdal de vallei ingeschoven was en de doorgang blokkeerde. Mason keerde hier om. Vanaf dat punt was de vallei en deze gletsjer nog ‘unexplored’. Deze gletsjer kreeg van Mason de naam Kyagar. Het is een gevaarlijke gletsjer met enorme instabiele ijstorens en seracs die, doordat de gletsjer zo’n twintig centimeter tot soms wel een meter per dag naar beneden schuift, kunnen omvallen en mogelijk expeditieleden zouden kunnen doden.

Bizarre ijstorens in de Shaksgamvallei

Bizarre ijstorens in de Shaksgamvallei

Stroomopwaarts van de gletsjertong vormde zich een heel groot gletsjermeer dat als het helemaal volgelopen was, kon uitbreken, in een woeste vloed het dal zou instromen. Visser zag het als zijn uitdaging dit gebied te verkennen en in kaart te brengen. De expeditie trof in de nabijheid van de gletsjer bizar grote ijstorens aan. Eerst snapten de geoloog en berggids Wyss en Visser niet waar die vandaan kwamen. Tot dat ze zich realiseerden dat deze ijstorens in het gletsjermeer dreven en waren blijven staan na een recente uitbraak van het gletsjermeer.

Terugweg naar Srinagar na 4e expeditie 1935 Visser met tropenhelm Jenny te paard

Terugweg naar Srinagar na 4e expeditie 1935 Visser met tropenhelm Jenny te paard

Gevaarlijke oversteek snelstromende rivier

Gevaarlijke oversteek snelstromende rivier

Lees het hele verhaal over deze expeditie in:
Nederlands laatste ontdekkingsreiziger
Philips Christiaan Visser (1882-1955)