Eerste Karakoram Expeditie Saser Muztagh 1922

      Reacties uitgeschakeld voor Eerste Karakoram Expeditie Saser Muztagh 1922

Eerste expeditie – Franz Lochmatter, Zwitsers berggids en Jenny Visser-Hooft in een kamp – achter Mungisthang gletsjer

Philip Visser en jkvw. Jenny Visser-Hooft ondernemen, in de periode tussen 1922 en 1935, vier expedities in de Karakoram. Dat Jenny mee gaat op deze expedities is bijzonder. Een vrouw in de toen door mannen gedomineerde expedities in de Himalaya. Als alpinisten en ontdekkingsreizigers brengen ze niet geëxploreerde ruige, hoge, moeilijk toegankelijke berggebieden en gletsjers in kaart. Het echtpaar trekt landelijk heel veel aandacht in de media. Ze publiceren nationaal en internationaal boeken en artikelen over de expedities. Visser houdt in Nederland, maar ook door heel Europa, altijd voor volle zalen, lezingen over hun avonturen.

Eerste expeditie – Lochmatter hoog boven twee gletsjers

Philip en Jenny Visser richten zich tijdens deze eerste expeditie op de Saser Muztagh. Dit gebergte ligt tussen de rivieren Nubra en Shyok, meer dan honderdvijftig kilometer noordelijk van Leh in Ladakh in het uiterste noordwesten van het huidige India. Visser kiest ook voor dit gebied: “…omdat het, door zijn ligging “betrekkelijk” vlug te bereiken was.” Dit bergmassief heeft enorme gletsjers en toppen ruim boven de 7.000 meter. De zijdalen zijn nauwelijks verkend door Europese ontdekkingsreizigers.

Kaart van de eerste expeditie in 1922

In het tweede deel van de expeditie gaan de Vissers, samen met de meegenomen Zwitserse berggidsen Lochmatter en Brantschen, een zuidelijk gelegen zijdal van de Saser Muztagh verkennen – het Popache Lungma. Visser brengt dit dal in kaart. De hoogste top hier is de Saser Kangri I (7.672 meter). Ze doen een poging om deze te beklimmen. Dit loopt uit op een fiasco. Tijdens de eerste poging, waarbij eerst hoger op de berg een kamp moet worden ingericht, raken de dragers in paniek. De route gaat over steile ijs- en firnvelden, gladde rotsen met gevaarlijke steenslag. Twee dragers worden letterlijk gek van angst. Een tweede poging, om zonder tussenkamp rechtstreeks de top te bereiken, strandt al na tweehonderd meter. De rotsen zijn te moeilijk om veilig te beklimmen. De beklimming eindigt op ruim 1.600 meter onder de top van de Saser Kangri. Visser schrijft pathetisch: “Niet wij helaas, maar de berg heeft het spel gewonnen….”.

Het boek van Philip Visser over de Eerste expeditie naar de Karakoram

Ik schreef over deze eerste expeditie in 1922 honderd jaar later twee artikelen.
Voor het magazine van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging.
Dit artikel kan hier gedownload worden.
Voor het online geschiedenismagazine Historiek.
Dit artikel kunt u hier lezen.

Dragers op weg naar een hooggelegen kamp

Dragers op weg naar een hooggelegen kamp

Lees het hele verhaal over alle vier de expedities van Philip en Jenny Visser:
Nederlands laatste ontdekkingsreiziger
Philips Christiaan Visser (1882-1955)