Derde Karakoram Expeditie Xinjiang 1929-1930

      Reacties uitgeschakeld voor Derde Karakoram Expeditie Xinjiang 1929-1930

De derde expeditie van Philip en Jenny Visser vertrok op 2 mei 1929 vanuit Srinagar. Het was de eerste karavaan die dat jaar de Zoji La passeerde richting Ladakh. De expeditie vertrok vroeg in het seizoen, om later niet in de problemen te komen bij het oversteken van de Nubrarivier. Op 19 mei arriveerde het expeditiegezelschap in Leh in het Tibetaanse gedeelte van Kasjmir.

Hieronder filmbeelden van Philip Visser.

Tijdens deze expeditie in 1929 en 1930 ging Lex Sillem mee als ornitholoog. Hij maakte een serie korte zwart-wit filmpjes tijdens deze expeditie. Het zijn unieke beelden.

Vertrek van de expeditiekaravaan uit Srinagar 1929.

Deze expeditie werd anders en langer dan de vorige twee. De derde liep namelijk van februari 1929 tot en met augustus 1930. Tijdens deze expeditie werd een overschrijding gemaakt van de Karakoram vanuit Brits-Indië naar China. Er werd overwinterd in de stad Yarkand in Xinjiang, waarbij men in december Kashgar bezocht.

Oversteek Nubra rivier. De expeditie moest heel vaak rivieren oversteken. Dat was veelal gevaarlijk.

Op Koninginnedag, in die tijd was dat 31 augustus, de verjaardag van de toenmalige koningin Wilhelmina, beklommen Visser, Lochmatter, Sillem, Wyss en bediende Paulus de Chorten Peak, een top van bijna 6.500 meter hoog. Met de Nederlandse vlag. Het weer was perfect en het uitzicht vanaf de top overrompelend. Lochmatter: “Sie haben ein fabelhaftes Glück!”. Na afloop zongen ze het Wilhelmus.

Beelden van Jenny Visser-Hooft.

Waar Philip Visser en Lex Sillem fotografeerden en filmden, maakte Jenny tekeningen en aqaurellen in kleine tekenboekjes. Hier twee voorbeelden van tekeningen tijdens hun derde expeditie. De eerste is getekend in Khalsar in juli 1930 op de terugweg naar Leh, de tweede Yarkand uit februari 1930, dus tijdens hun verblijf in China.

Deze boekjes met tekeningen en aquarellen zijn terug te vinden in het persoonlijke archief van Visser in het Nationaal Archief in Den Haag.

Beelden van Franz Lochmatter, de Zwitsers topberggids die meeging met de eerste drie expedities van Visser.

Beelden van Khan Sahib, de cartograaf die meeging met de expedities om de bergmassieven en gletsjers in kaart te brengen.

Dr. Rudolf Wyss, Zwitsers geoloog en berggids, ging mee tijdens de derde en vierde expeditie.

Wyss: “Die vier Expeditionen des Ehepaares Visser-Hooft werden allezeit zu den bedeutendsten und bestgeführten zählen, die im centralasiatischen Hochgebirge sind ausgeführt worden”.

De expeditie keerde in 1930 na anderhalf jaar terug in Srinagar.

Het Museum Volkenkunde in Leiden wijdde van april 2009 tot januari 2010 een tentoonstelling aan de derde Karakoramexpeditie genaamd ‘Karavaan door de Karakorum; de laatste ontdekkingsreizigers in de Himalaya, 1929-1930’. Deze tentoonstelling kwam tot stand met de medewerking van Caroline Sillem, de dochter van Lex Sillem. Tegelijk met deze tentoonstelling verscheen een boek onder de titel Een karavaan door de Karakorum. Bij dit boek werd een DVD gemaakt met o.m. de bovenstaande filmpjes.

Lees het hele verhaal over deze expeditie in:
Nederlands laatste ontdekkingsreiziger
Philips Christiaan Visser (1882-1955)