Q&A biografie Philip Visser

      Reacties uitgeschakeld voor Q&A biografie Philip Visser

Nederlands laatste ontdekkingsreiziger – dr. Philips Christiaan Visser 1882-1955 – door Maarten Faas
Maarten Faas uit Ede publiceerde in 2024 in Schiedam een biografie over de Nederlandse alpinist, expeditieleider, ontdekkingsreiziger en diplomaat dr. Philips Christiaan (Philip) Visser.

De jonge Philip Visser

De jonge Philip Visser

Wie was Philip Visser?
Visser was Nederlands laatste ontdekkingsreiziger en bekendste bergsporter in de periode voor de Tweede Wereldoorlog. Hij volgde niet het voor hem geijkte pad in het familiebedrijf Daniël Visser & Zoonen in Schiedam, maar besloot alpinist te worden. Zijn internationale contacten in de bergsport brachten hem op het idee de nog onbekende delen van het Karakoram-gebergte, op de grens van India, Pakistan en China, te verkennen. Visser volgde, samen met zijn vrouw Jenny Hooft, zijn passie, verkocht het familiebedrijf en trok naar Midden-Azië.

Oudste distilleerderij, De Graauwe Hengst - Daniël Visser & Zoonen in Schiedam

Oudste distilleerderij, De Graauwe Hengst – Daniël Visser & Zoonen in Schiedam

Wat waren dat voor expedities?
Visser leidde tussen 1922 en 1935 vier succesvolle expedities naar de Karakoram. Hier verkende hij als onderzoeker enorme bergmassieven, grote gletsjers en dalen die niet op de landkaarten stonden. Visser en zijn vrouw trokken wekenlang rond door de extreem onherbergzame Karakoram. Op grote hoogte, verkende zij gevaarlijke gletsjers onder hele primitieve omstandigheden, met kou en hitte, gevaren van lawines, steenslag, snelstromende rivieren die moesten worden overgestoken. Tegelijk schreef hij over zijn ervaringen regelmatig artikelen voor de Nederlandse kranten en bracht hij hierover boeken uit.

Beklimming van de Chorten Peak 31-08-1929

Beklimming van de Chorten Peak 31-08-1929

Waarom schreef je deze biografie?
Ik ben zelf zo’n vijfendertig jaar bergsporter. Ik trok meerdere keren door de Himalaya en de Karakoram, dat noordelijk van de Himalaya ligt. Vanwege mijn interesse hiervoor las ik de boeken van Visser. Langzaam maar zeker raakte ik gefascineerd in zijn persoon. Visser was in zijn tijd, tussen beide wereldoorlogen, een bekende Nederlander. Zelfs koningin Wilhelmina kwam naar zijn lezingen luisteren.

Philip op weg naar de Fillarhorn 1924

Philip op weg naar de Fillarhorn 1924

Wat deed Visser nog meer?
Visser wilde met zijn expedities de wetenschap dienen. Daarom deed hij onderzoek naar gletsjers. In de Karakoram stromen vier van de zeven langste gletsjers ter wereld. Hij schreef een van de klassieke studies over deze gletsjers. Voor al dit werk kreeg hij een eredoctoraat van de Universiteit van Innsbruck.

Wat deed hij na de expedities?
Na zijn expedities werd Visser diplomaat. Zijn loopbaan bracht hem in Brits-Indië als consul-generaal. In Turkije en Zuid-Afrika was hij buitengewoon gezant. In 1948 werd hij ambassadeur in Moskou. In Brits-Indië en Zuid-Afrika spande hij zich in voor de handelsbetrekkingen met Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in Turkije was hij de steun en toeverlaat voor de Nederlandse gemeenschap.

Aanbieden geloofsbrieven president opperste Sovjet Nikolai Sjvernik (r) Visser midden, Malik onderminister van Buitenlandse Zaken (l)

Aanbieden geloofsbrieven president opperste Sovjet Nikolai Sjvernik (r) Visser midden, Malik onderminister van Buitenlandse Zaken (l)

Wat is de betekenis van Visser?
In de afgelopen honderdtwintig jaar is er niemand anders geweest die zoveel impact heeft gehad op de Nederlandse bergsport. Hij schreef het eerste Nederlandse boek over bergbeklimmen en ook het eerste boek over wintersport. Hij schreef als Nederlander het meest uitgebreide en gevarieerde oeuvre over alpinisme, zowel in het Nederlands als in het Duits, Engels en Frans. Met zijn lezingen en publicaties maakte hij de bergsport bekend bij het grote publiek en inspireerde hij velen naar de Alpen te gaan.

Had Visser iets met jouw woonplaats Ede?
Zeker. Hij was bezig memoires te schrijven toen hij overleed. Daarin schreef hij dat hij op vijfjarige leeftijd logeerde bij familie op een klein landhuis tussen Ede en Lunteren. Daar kon hij de Goudsberg zien. Hij vroeg aan zijn oudere nicht waarbij hij logeerde, of ze daar op zouden kunnen komen. De familie maakte een wandeling naar boven en picknickte op de berg. Visser schreef dat hier zijn drang naar de bergen al vroeg was ontwaakt.

Philip Visser werd op 8 mei 1882 geboren in Schiedam, hij overleed op 3 mei 1955 in Wassenaar.

De biografie is een uitgave van Uitgeverij Verloren in Hilversum.
Te verkrijgen in de boekhandel of bij Uitgeverij.